2011. november 21., hétfő

Zseton

A jelen sorozat valamelyest követi a 2009-ben készített Szorzóforint című munka gondolat- és formavilágát de nem annyira szikár, letisztult; több játékossággal és beszédesebben közelíti meg a jelen problémáit, melyek közül főleg a magyarországi politikai és gazdasági helyzetekre reflektál. A munka anyaga, a plexi átlátszósága nagy előny, a sok hátrány mellett.
Ez kontrasztban áll a színével, a feketével.
A fekete a
black money-ra is utal.
A „
Magyarország/Magyar Köztársaság/Hungary 2011” használata egy lokátor, mely konkretizálja, hogy mire utalnak az ábrázolások. Persze, a Moszkva tér nagyon konkrét, de van olyan ábra a sorozatban, melyről nem csak Magyarország és annak jelen bajai jutnak eszünkbe egyből, hanem több dolog is.
(Life as a break): símaszkos arcot ábrázol, mely arra enged következtetni, hogy ez az egyetlen lehetőség sokak számára a fennmaradásra: az illegalitás. Ahogy felkerül egy símaszkos egy pénzérmére, ez a státusz heroizálódik, követendő példává lesz. A főszöveg csavar, mert a break szót sokféleképpen is lehet értelmezni: szünet, sansz, megszakítás, alkalom, de úgy is mint betörés, baklövés. A szövegben megjelennek a currency jelek, úgy ahogy a másik oldalon a YEN jele a Hungary-ba. A Let’s not get carried away rövid mondat felhívás és figyelmeztetés mindenki számára. (Moszkva tér): egy régi munkánk (közösen Csiki Csabával) aktualizálása, mely soha nem volt ennyire beszédes jel mint most, a mai Budapesten. A felülről jövő fogaskerekek mindent megmozgatnak, ez egy jól működő gépezet. (1984 Forint): az orwelli szám használata meg van fricskázva a Forint szóval, így több oldalról megközelíthető az értelmezés. A négy pont között egy pont, jel mely a börtönviselt emberek kezén szokott feltűnni tetoválásként, és a bezártságot szimbolizálja. Ez a jel a számmal (1984) és a Forinttal is jól dialogizál, feszesen körbeírva a jelent. (It also can be Interpreted in this way): ez a legtágabb értelmezést megengedő zseton, ahogy azt a felirat is sugallja. Látunk egy szakáll-haj maszk körvonalat és az érem másik oldalán egy babérkoszorút. A két ábra egymásra csúszásából egy konkrét üzenet rajzolódik ki. (minden rendben): megvan mind a 10 ujjunk, mégsem tudjuk elkapni a homokórában zuhanó, ágakat szárnyként használó humanoidot.

A munka szerepelt az Art Market 2011 keretén belül az Igor Metropol standján, majd az FKSE által s
zervezett Karácsonyi Vásáron december 15-17 között, ha valaki netalán élőbe szeretné látni.
Ez érmék hozzáférhetőek sorozatban egy matt falú, formatervezett plexi „dobozban”, illetve egyénileg átalakított fém dobozokban.
2011. /// 40mm átmérőjű, 6mm vastag gravírozott áttetsző plexi /// limitált, négyes széria

ENG:
Token
The coins has two kind of approaches to the present condition of living in this region, called lately Hungary: a direct and concrete (Moszkva Squere), and the poetic one (Ten Fingers).
The topic of the piece is political, economical and social.
On every piece you can find one “locator”, what is really important, not to forget where and when this things happened: Hungary • 2011.
The translucency of the coins gives us an extra possibility of interpretation, the color drives us to the black money, the widely used currency this days.

2011, coins made from engraved plastic
size 40mm diameter each, series of 4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése