2013. április 16., kedd

2012 január

Az "Utóbbi három évem" című rajzsorozatom első darabja készen van. A "2012 Január" című. Most fogok neki a "2012 December"-nek majd ezt a "2013 Március" követi. Reményeim szerint a rezidency végére lesz öt ilyen nagyméretű (270*240cm) rajzom. 
Bár ki tudja.

Aki még nem ismeri a projektet, pár mondat róla itt:


Az Új Alkotmányhoz készült festmények reprezentációs módszeréből kiindulva (2011. november) kezdtem el dolgozni a projekten. Hasonló munkamódszerrel próbálom bemutatni a közelmúlt eseményeit – mint a festmények az utóbbi 150 évet – de mindezt a közemberek szemszögéből. A munka során nem konkrét politikai döntések miatt létrejött változásokat (pl. hajléktalan ügy) és azok kihatásait szeretném dokumentálni, hanem az emberek véleménynyilvánítását, reakcióit ezen történésekre és döntésekre. Ezek az akciók általában utcai megmozdulások, sokszor nagyon érdekes formai vagy stratégiai megoldásokkal, tele kreatív ötletekkel. Éppen ezért a projektnek akár a követező alcímet is adhatnánk: A nép performativitása.


Több mint egy éve gyűjtöm az eseményekről készült fotókat, híradásokat, kategorizálom őket. Lehetőségeimhez képest dolgozom, nem járok terepre (pl. fotózni és sajnos részt venni sem), inkább szelektív kutatómunkát végzek az internet és hetilapok segítségével (szubjektív médiafilteres képgyűjtési eljárás). Az anyagfeldolgozásnak erős dokumentarista jellege van a képválogatás során összegyűjtött anyagból kollázsokat készítek, így alakítva ki a tárgyalt események sűrítését megjelenítését. Ezek a digitális kollázsok kiindulópontjai a rajzoknak.

Nem a néptömegek újrarajzolása a szempont, inkább az általuk létrehozott kommunikációs eszközök üzenete, formai megoldásai, tipográfiája és a test köztéren való használata érdekel.

Egy nagy rajzpapírra több esemény is felkerül, általában kronológiai sorrendben, egy hónap eseményei egymás mellett. Bemutatásuk pártpolitikai preferenciáktól független, például a 2012. januári rajzra az Opera előtti demonstráció, a Békemenet, A Jobbik zászlóégetése, a Klub-rádiós demonstráció és egy Dopeman videoklip részlet került fel. Azért próbálok nagy spektrumot bemutatni, mert fontosnak tartom, hogy a megtörtént dolgokon túl valahogy egyszerre, egy képen belül tudjam elemezni azt a belső harcot mely most Magyarországot jellemzi.


A projekt végén egy kiadvány készül, ami, akár egy képregény, bemutatja az elmúlt időszakot ezen szempontok szerint. 

 
 

1 megjegyzés: