2009. június 8., hétfő

Szorzóforint


Valóságos érme, melynek önmagában nincs értéke, de bármely valóságos bankóhoz csatolva felszorozza azt 10-el, primitív megfogalmazással +egy nullát ad hozzá. Így, ezzel a módszerrel elért legkisebb összeg 2000, legnagyobb 200000forint lehetséges a mai helyi viszonyok között. Látható, hogy a javaslat nem nemzet- és világgazdasági tényező, éppen ezért akkor van tétje ha igazán forgalomba kerülhetne a Szorzóforint. Bizonyára lennének emberek kik szívesen használnák, ill. kénytelenek lennének használni.
A használata szigorú szabályokhoz kötött, melyek leírása egy kis prospektusban csatolva lenne minden egyes Szorzóforinthoz. Ez a rész még kidolgozás alatt.
Az érme átmérője 3cm, valamivel nagyobb mint az 50 forintos, színe és anyaga réz, mint a 20-asé, vastagsága a 100-asé. Design szempontjából a most aktuális forintra hasonlít, annak minden időszerű jellemzőjét magán hordja (a csatolt kép nem végleges ajánlat). Nem tudom mennyit kéne belőle gyártani, mondjuk ezer darab kezdetnek jó, aztán majd meglátjuk.


3 megjegyzés:

  1. 3,5 millio kéne, x12 évente, plusz 1

    "Magyarországon 3-3,5 millióan élnek a létminimum küszöbén vagy alatta. Mély szegénységben pedig 1,2 millióan, ez azt jelenti, hogy napi 500-1000 forintból tengődnek. Éppen ezért a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy emeljék meg a 2006 óta változatlan összegben meghatározott létminimum összegét egy reális értékre.

    Magyarországon súlyosbodnak a megélhetési gondok: a költségek emelkedése és az alacsonyan tartott bérek, juttatások egyre több ember és család létét és egészségét veszélyeztetik, állítja a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal. A legfrissebb elemzések és adatok szerint 3-3,5 millióan élnek ma Magyarországon a létminimum küszöbén vagy alatta. A létminimum összegét 2006 óta változatlanul 60 ezer 128 forintban tartják nyilván. Ebből az összegből nem biztosítható az alapvető szükségletek kielégítése.

    Simó Endre, a fórum egyik szervezője arról beszélt, hogy az egytagú nyugdíjas háztartásra számított létminimum összege 54 ezer 115 forint, ennyiből több mint 850 ezren élnek. A 28 ezer 500 forintos nyugdíjminimumban pedig csaknem 280 ezren részesülnek. A szegénység az összes háztartás 28 százalékát érinti, a gyermekes háztartások 41 százalékát, a három vagy több gyermekes családok 60 százalékát. Ez azt jelenti, hogy a hivatalosan megállapított létminimum alatt élnek. A mély szegénység pedig 1,2 millió embert érint, azaz napi 500-1000 forintból tengődnek.

    Az elszegényedési folyamat kísérő jelensége az egészségi állapot idő előtt romlása. Simó Endre példák között említette, hogy a szegények körében a szívinfarktus aránya háromszor nagyobb, mint a gazdagok körében, és a depressziós megbetegedések is kétszer gyakrabban fordulnak elő a nélkülözőknél.

    Simó három tanút is bemutatott, akik arról meséltek, mennyi pénzből gazdálkodhatnak. Egy rokkantnyugdíjas elmondta, hogy az 58 ezer 350 forintjából a lakbér, rezsiköltségek és a BKV bérlet megvétele után 7720 forintja marad élelemre, gyógyszerre, ruházkodásra és kultúrára. Hozzátette, hogy az új szabályok szerint szociális segélyre sem jogosult.

    Egy kétgyermekes családból az édesanya ismertette helyzetüket: összesen 174 ezer forintból és a két gyerek után járó 24 ezer forintos családi pótlékból élnek. Összes fix költségük havonta 132 ezer forint, így négyüknek 66 ezer forintjuk marad ételre, ruházkodásra, tanszerekre és egyéb kiadásokra. A harmadik "tanú" egy négygyermekes apuka volt, aki elmondta, hogy 198 ezer forintból kell havonta kijönniük, ebből 120 ezer elmegy lakbérre és a rezsire. Szociális bérlakásért folyamodtak, de pont pénteken kapták meg az elutasító határozatot."

    VálaszTörlés
  2. "Mély szegénységben pedig 1,2 millióan, ez azt jelenti, hogy napi 500-1000 forintból tengődnek"

    akkor 1,5 milliot kell készíteni, csak ezekre az emberekre koncentrálva, nekik adva Szorzóforintokat.
    (a maradék meg maradjon használaton kívűl, azaz "művészet", ha ha ha)
    Mindenkinek sajátja legyen, nem kell kiadnia a kezéből, csak havonta egyszer felszorozhat vele egy bankót. Mindenki saját felelőségre használja, akkor, olyan szituba amikor akarja vagy úgy érzi, s amit nem lehet már visszacsinálni.

    vajon így működne?

    VálaszTörlés
  3. tetszik a felvetés, itt az utolsó kommentetben leírt változat érdekes népmesei irányba viszi...

    VálaszTörlés