2011. március 4., péntek

Sátor Majának



Holnap nyílik a MAGMA-ban a Baby on Board című kiállítás, melyre egy videópárost készítettem: Maja sátra /// Sátor Majának.
A párból az egyik itt a blogon is látható.

A videóban szerepel Tavken is, mely kooperációért nagyon hálás vagyok.

A videópáros a szülő–gyerek kapcsolat bonyolultságát a sátor használatán keresztül mutatja be. A sátor felnőtt és gyerek számára is nagyon fontos „alapforma”: kommunikációs tér, elképzelt világok vagy az elbújás, elvonulás lehetősége, közös aktivitások helyszíne.

Ennek tudatában a szülő olyan dolgokat is beépít a játék folyamatába, melyek nem mindig találkoznak a gyerek érdeklődésével. Bizonyos részletek túlértékelődnek, mások esetében pedig a percepciós különbségek vezetnek csalódáshoz. Vannak helyzetek, amikor a szülő, máskor a gyerek erőlteti az együttműködést – mindkét esetben az egyik félnek engednie kell elképzeléséből, így alakulnak ki ezek a kísérletek, „hibridtevékenységek” mely mindkét fél számára egy tanulási folyamat részét jelentik.

A gyerek másfelől a sátor önálló felhasználási módjait keresi és találja meg, ilyenkor a szülő csak rácsodálkozik és dokumentál. Mindkét felvétel esetében a vágással elmozdul a hétköznapi élet real-time rögzítése, a home-videó konkrétsága és egyszerűsége, a kompaktság pedig különféle stíluselemek megjelenéséhez vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése