2012. november 12., hétfő

Világosan itt áll! – News From The Future

Szombaton nyílt a Világosan Itt Áll! című kiállítás az ICA-D-ben, melyen Szentesi Csabával közösen elkövetett News From The Future című installációnk is szerepel.
Ebben a postban főleg a saját installációnkat fogom bemutatni, de kitérek pár egyéb dologra is.
Azt meg kell jegyeznem, hogy ez a kiállítás bizonyítja az FKSE erejét és jelentőségét a közép-európai térségben. Ezen felül a helyi viszonyokra is képes komolyan reflektálni: több munka és akció érzékenyen reagál az ICA-D mostani helyzetére, illetve a kurrens kultúrpolitikai retorikára. Roskó Gábor megnyitószövege frenetikus volt.
A kiállítás nagyon változatos, gazdag, és ami engem ezen felül meglepett, az a sok performance, akció és kollaboratív felvetések, melyek formát kaptak az eat-arttól kezdve a hangos zenélésen át a strucc-likőrös pókfociig. Tehát izgalmas szombat esténk volt a még működő intézmény tereiben. A helyi közönség nagy számban képviseltette magát, aktívan részt vett az eseményekben, zárásig a termek és a kávézó élettel teli. Számomra meglepő pezsgést és érdeklődést tapasztaltam Dunaújvárosban a kortárs művészet és hasonló megmozdulások iránt. Ezt a dolgot a helyi politika nem támogatja, hozzájárulva így a helyi közösség bomlasztásához, szétzihálásához.
Erre reflektál az enema nagyon direkt munkája, mely egy emlékhelyet alakít ki az intézmény előtt. A megszüntetendő intézményt gyászolva a látogatók mécseseket gyújtottak. Nagyon furcsa hangulat alakult ki egy rövid időre az emlékhely előtt, az emberek hallgatagon álltak, méltóságteljesen és lassan haladt a sor.
Leguggolsz, felveszed a mécsest, pár lépés, megint leguggolsz, meggyújtod a mécsest, majd elhelyezed. Nem is tudod, hogy meddig maradj ott, és gondolataidat kinek is címezzed. Tanácstalanság, kilátástalanság, de ezzel együtt az összetartozás élménye, az hogy minimum ennyit meg kell tenni, hogy a város lássa: ez a hely fontos.
Az emlékhely nagyon jól működött a News From The Future installációval, mely egy „jövőbeli” pillanatot mutat meg, amikor az elhagyatott épületbe egy hajléktalan költözik, és a túlélését segítendő alakítja ki maga körül a hátrahagyott gyűjtemény darabjaiból a teret.
Az installációhoz 1989-2010 között készült 32 munkát használtunk, melyek között helyi művészek, a 90-es évek magyar sztárjai, a nagyon fiatal generáció tagjai és a nemzetközileg elismert nevek is szerepelnek.

A sok esemény közül csak egy SexyÁllat afterparty-t tudtam rögzíteni.
Ezt azért osztom meg, hogy jöjjön meg a kedvünk és reménységgel nézzünk a jövőbe, harcoljunk, és tegyünk meg mindent annak érdekében a létező jó dolgok tovább működhessenek.

1 megjegyzés: